Bild kollage och Ismer
Under dagens lektion (19/10-2020) fick vi en PowerPoint-presentation som handlade om Ismer och sedan fick vi en kort introduktion kring vad ismer var. Vi gick balans annat genom:
Ismer:
- Naturalism och realism där man försöker så gott man kan visa hur verkligheten är dessutom utan att försköna det. Visa sanningen så som den är helt enkelt.
- Impressionismen och här är det väldigt viktigt att man jobbar med ljuset och intryck. Konturerna och kanterna är väldigt suddiga vilket gör det svårare för betraktaren att se vad det egentligen kan vara.
- Postimpressionism vilket är andra generationen av impressionismen och mer som en utveckling utav impressionismen. Här använder man däremot mindre ljus men mera motiv istället.
- Pointillismen/ divisionism där man arbetar med endast prickar som motiv. Detta gör man tills man har fått fram sitt verk och allt består endast utav prickar. Man får fram olika nyanser av färger med hjälp av prickar. Antingen om de är täta eller
luftiga, på så sätt får man en känsla av skuggning.
- Expressionism innebär att man arbetar mycket med den innre känslan som man vill försöka måla fram. Expressionismen innebär inte att man måste måla så exakt som möjligt, det är viktigare att få fram känslan. Med hjälp av Experssionismen. Kan
man lättare förklara sina känslor.
- Kubism är en av de första abstrakta konsterna, och det innebär att man ritar med geometriska former.
- Surrealismen vill beskriva drömvärlden väldigt mycket och även det som inte är verkligt. Kan påminna om mardrömmar.
Sist men inte minst fick vi lära oss om....
- Popkonst som utgår från masskulturen och finns väldigt mycket i serier, reklam, filmer och popmusik. I popkonst använder man sig av starka färger.
Efter PowerPoint-undervisning fick vi lotta ut ett ord som vi sedan skulle rita i tre olika ismer. Mitt ord blev blomma och jag valde att arbeta med expressionism, kubism och pointillism. (Jag kommer visa resultatet i slutet)
Jag blev väldigt nöjd med mina bilder och speciellt med Expressionismen. Min vän tyckte att blommorna tolkades som "posetiva ord" när den var placerad på munnen av tjejen.
Jag blev mindre nöjd med min pointillistiska verk. Metoden var väldigt roligt men däremot var det lite svårt. Nu i efterhand vet jag att jag kan ta tips och arbeta med men jag gjorde min teckning med en pinne bland annat.
I skolan (årskurs 6) tycker jag att man kan jobba med kubismen eller expressionism. Detta för att man tillexempel kan jobba med att eleverna inte alltid behöver jobba så exakt som möjligt. Man kan visa att abstrakt konst också kan
vara en sort av konstverk.
Sedan visade Marianne några exempel på kollage som tidigare studenter hade gjort. Vi fick uppgiften att tillsammans med gruppen skapa ett ansikte eller något liknande med hjälp av tidningspapper och rivna papper. Våran grupp började genast ta fram
varsin tidningspapper och magasin för att sedan riva ut och klippa ut det som vi tyckte passade bra in till våran gubbe. Vi försökte få till olika nyanser på huden och samma sak med läpparna så de delarna tycker jag att vi gjorde rätt bra.
Jag tycker att våran collage blev helt ok, och med tanke på att det var en grupparbete så fick vi alla hjälpas åt och försöka styra upp det så gott det gick. Att jobba med andra innebär också att man har olika åsikter och tankar kring saker och det
märkte man verkligen på våran gubbe som vi i gruppen hade gjort som en collage.
När man gör en bildcollage med eleverna så kan man arbeta med det ganska så tidigt i kursen. Bildcollager kan man till exempel göra när man vill förmedla en uttryck eller när man även jobbar med återvinningsmaterial för att få in en bättre miljötänk.
För de eleverna som tycker att det är svårt med att måla upp något så kan billdoclagen vara en bra tillfälle att låta sin fantasi flöda på ett annat sätt. Med en bildcollage kan man inte misslyckas och just därför är det en bra övning för eleverna.
Kollage:




Respons:
När jag gjorde mina ismer var jag väldigt skeptiskt från början. Jag tyckte främst att det var jobbigt och svårt att jobba med pointillismen. Det var väldigt tidskrävande. Men som Marianne har sagt: man ska pröva och ompröva tills man är nöjd och jag
tänker att till nästa gång så ska jag göra en lite mera noggrannare jobb med just pointillismen. Jag är däremot nöjd med att jag inte bara gjorde ett försök med pointillismen, utan gjorde flera och två stycken olika som jag lämnat in i mappen.