Gipsmask
Under denna lektionen fick vi uppgiften att skapa gipsmasker med hjälp av en annan klasskompis. Jag och Ebba Britmer hjälpte varandra och från början upplevde vi båda att det verkade lite läskigt. Jag fick först lägga mig på bordet som vi hade dukat och
sedan la Ebba en plastbit över mitt ansikte med hål för munnen och näsan. Sedan började hon blöta ner gipsremsorna i ljummet vatten och började gipsa på mitt ansikte. Det kändes lite som om vi var i någon salong eller spa.
När jag började med min gipsmask så förstod jag att de skulle bli lite ojämn men det var inget som störde mig då jag hade tänkt göra en självporträtt som skogsrået. Däremot tyckte jag att läpparna blev lite för stora och jag blev inte roligt nöjd
med dem, men i helhet tyckte jag att det ändå var fint.
Sedan gjorde jag hornen. Här hade jag gjort "skelettet" ut av tidningspapper som gjorde så att allt hölls upp. Jag tycker att det är mest hornen som visar att det är något onaturligt väsen.
För att förstärka min budskap la jag till lite fjädrar i hornen och blommor som jag hade skapat med foliepapper.
Därefter målade jag ögonen lite silvriga som skulle representera ljuset och något gott. Allt som allt så står min gipsmask för något som jag brinner för. Alltså djuren och naturen. Jag tycker att jag ändå fick till det jag hade tänkt mig från början.
Denna sortens konstverk kan jämföras med surialismen, där allt inte alls behöver vara så realistiskt som möjligt utan det kan vara något mer övernaturligt eller "drömlikt".
I Läroplanen nämner dem "Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
- kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (LGR11) " och detta kan dem absolut göra genom att skapa gipsmasker. Förutom detta så hjälper eleverna åt och de lär sig att samarbete.





